Nyhetsbrev 2012

AdNubes Design © 2008

info@gyroflyg.se • Phone: +46(0)736 636 089 (NO SMS) • Address: Snogeholmsvägen 1241-53, S-275 93 SJÖBO • www.gyroflyg.se

Nyhetsbrev 2012

December 2012

Äntligen snö. Vilka kontraster. Igår en kanon dag med oändlig sikt, solsken och vindstilla och se vad som händer idag… Hur som helst, vi vägrar sitta hemma och skrapa Lotto. Aktivitet på fältet, både med flygning och mekande. Som sagt, vår säsong sträcker sig året runt. Några bilder från goda gamla tider finns på http://gallery-gyro.gyroflyg.se/ Bläddra till album ”Skidåkning på Sövde”.

Vi planerar att starta teoriutbildning till UL certifikat så snart vi får ett par intressenter till, se http://www.gyroflyg.se/teorikurs.html Om du är intresserad, eller om du känner någon som planerar att bli pilot, det gäller att kontakta oss direkt annars kommer du att missa minst  ett år till.

Vi har redan fått bud på vår gyrokopter SE-VSI som är till salu. Om det finns flera som är intresserade att skaffa en gyrokopter själva men inte har råd med en splitterny, här är kanon tillfälle: www.gyroflyg.se/sale.html

Vad händer på gyrokopterfronten internationellt? För bara några år sedan, när man sökte ”Autogyro” eller ”Autogiro” på Internet svarade Google med bankbetalningstjänster. Idag är situationen annorlunda. Bara i Europa finns det många tillverkare med väldigt intressanta produkter:

ELA http://www.elaaviation.com.au/product-08.html

Brako Gyro http://www.brakogyro.com

Calidus http://www.auto-gyro.com/Calidus/

MTO Sport http://www.auto-gyro.com/MTOsport/

Arrowcopter http://www.arrow-copter.com/

Cloud Dancer II http://www.rotortec.com/gyrocopter.htm

Trixy G4-2R http://www.trixyaviation.com/en/2/G_4-2R

Trixy Zero http://www.trixyaviation.com/en/1/Home

AG-1 http://www.halley.hu/apollo.php

J-RO http://www.dta.fr/JRo/indexJroGB.html

Genesis Duo http://www.aviomania.com/g2sa-information.htm

DF02 http://www.gyrotec.de/

Phenix http://www.phenix.aero/

Zen1 http://www.autogyro.eu/

Xenon http://www.celieraviation.eu

 

Juli 2012

den 28 och 29 juli organiserar vi, tillsammans med Malmö Segelflygklubben, Öppet hus på Sövde flygfält. Alla är välkommna. Mer info finns på www.gyroflyg.se/oppethus.html. Anmäl ditt intresse via formuläret på hemsidan.

Tillbaka från en väldigt intensiv flygvecka i Norrland där vi hjälpte till att utbilda fem nya gyrokopterpiloter från Rotorflygklubben i Kiruna.

 

Juni 2012

Äntligen något lugnare tempo. Grannarna som klagar på buller kan andas ut. Tyvärr, det är bara tillfälligt. Efter semestern kör vi som vanligt – full fart. Under våren har några elever fått sina certifikat, duktiga grabbar. Vår UL-B Allegro har genomgått sin första 500-timmars översyn. Vi är väldigt nöjda med flygplanet. Jabiru är en intressant motor, enkel, stilren, fungerar som en klocka. Allegro är lättflygen, robust och pålitlig. Tre klubbens maskiner får ofta sällskap i luften av 5 privatägda gyrokoptrar i närheten. Även en privatägd FK 9 kommer ofta tillbaka efter pilotens grundutbildning hos oss. Kommer du till Sövde, förutom klubbens tre maskiner kommer du att se en Sparrowhawk II, en Calidus och en Parsson II och träffa deras glada ägare. Vi kan även hjälpa dig att komma upp i luften i ett segelflygplan eller TMG och kurva termik över Skåne. I så fall är det bra att ringa oss innan och boka en tid.

Möjlighet finns att följa med till Kiruna 2-9 juli och lära sig flyga en Calidus 24 timmar om dagen. Även där har vi möjlighet att segelflyga. Om det låter intressant, vi behöver din anmälan omgående. Några bilder från en tidigare resa till Kiruna finns på http://gallery-gyro.gyroflyg.se/#11.26

 

Mars 2012

Vintern är äntligen bakom oss och tjälen har släppt. Vår nya gyrokopter med reg. SE-VRL är redan besiktigad och väntar på flygtillstånd.

Vi växer så att det knakar. Bara de senaste dagarna har vi fått några nya medlemmar. Bl.a. en trevlig PG pilot från USA och två flygplansägare.

Klubbens årsmöte i fredags var väldigt effektivt. Trotts att grillen var i centrum som gjorde at det blev svårt att tänka klart, lyckades vi ta viktiga och kloka beslut. Bl.a. har vi bytt en del poster i styrelsen för att få nya idéer blomstra utan hinder.

För att kunna erbjuda våra medlemmar och blivande piloter effektiv och kvalitativ utbildning, vi har fått en ny lärare i klubben. Hans är en vidsynt proffs och allflygare som kommer säkert att bredda ut våra vyer och hjälpa oss att hålla ribban högt. Han kommer i början att fokusera på att utbilda nya UL-B elever på vår Allegro 2000.

Säsongen 2012 kommer vi att ägna mest åt flygning och utbildning, till skillnad från ifjol då vi fokuserade mycket på utbyggnad av infrastrukturen. Nu med tre egna flygplan och några privata till, vi börjar närma oss målet: Största och starkaste flygklubb i Skåne.

Känner du också att det är dags att börja flyga?

Besök oss på fältet eller på http://www.gyroflyg.se, http://www.gyroflyg.se/forum, och http://www.facebook.com/#!/pages/Sk%C3%A5nska-Gyrokopterklubben/182882744031

 

Januari 2012

Många piloter har gått i ide men så är det inte hos oss. Förutom att vi flyger när vädret tillåter, just nu förbereds årsrapporter och planeringar, förbättringar i utbildningsmaterialet, städning i hangaren…

Om allt fortsätter som hittills, under 2012 kommer vi att ha ca. 60 medlemmar, tre maskiner i superfint skick, två snygga instruktörer och äntligen bearbetade och färdiga rutiner.

Teorielever har sedan i höstas gått genom halva utbildningsmaterialet. Våra kursledare har gjort sitt bästa för att uppfylla elevernas förväntningar. Kursen är ganska komprimerad och självstudier är ett måste. Nästa teoritillfälle är redan på onsdag den 11 Januari kl. 18:00 på fältet.

Även på högre nivåer har det hänt en del. KSAK har jobbat hårt i år och det märks att gyrokoptrarna tar mer och mer plats både i luften och på deras skrivbord. I nästa Pilotbriefingen kommer det att finnas minst 4 sidor om gyrokoptrar.

En av våra instruktörer har fått huvudansvar att utbilda gyrokopterinstruktörer på årliga flyginstruktörskurser på Ålleberg

Den nya gyrokoptern är beställd och kommer att levereras i mitten av Mars 2012.

Vår Allegro 2000 spinner som en katt och kommer säkert att flygas mycket under 2012. Vi är en av få klubbar där man kan skaffa certifikat och flyga klubbens maskiner i olika klasser.

Nytt internetforum är nu klart för användning http://www.gyroflyg.se/phpBB3/ Några små justeringar återstår att göra. Vi får se om vi kommer att lyckas att få liv i forumet som förhoppningsvis kommer att användas som kommunikationsverktyg för hundratals rotorpiloter och många fler intressenter i landet.

Vi planerar en resa till Kiruna en vecka i April för att flyga och åka skidor. Vi får se om flera kommer att visa inrtesse att följa med. I Kiruna kan man få typinflygning på en Calidus http://www.kirunagyroflyg.se/index.html och prova segelflyga. Kebnekaise är på någon timmes utflykt från flygplatsen. http://gallery-gyro.gyroflyg.se/#11.54

 

God fortsättning